2007-12-12 - En lärares humor

Ny kurs igår, men samma lärare. Han har en monotom röst som gör det rätt jobbigt att lyssna en längre tid. Han är inte så rolig heller, utan rätt simpel av sig. Ibland får han dock till det rätt bra, därav detta inlägg!

Leo Fodérus 2007-12-11:
"Gustav Vasa måste personligen varit ett världsrekord i stoppkloss"


2007-12-10 - Stopplikt vid övergångställen?

Se länk: http://blogg.aftonbladet.se/19401/perma/660767/

Helt otroligt... Jag har inte läst förslaget själv, men utifrån vad jag uppfattade på Robet Collin's blogg så är det helt jävla otroligt! 30-gräns vid övergångställen? I två meter eller?! Har politiker verkligen ingen koll?
Många frågor - få svar.

Collin tar även upp att man måste börja tidigt, redan på dagis och sen måste det uppföljas genom hela livet. Information, ja... I dagens samhälle är det väl ingen som inte kan ta åt sig information? Vi har en massa möjligheter att få informationen; digitalt, analogt och i fysisk form.

Sen måste jag erkänna att jag som bilist inte har 100% koll alla gånger man kör. Det synfält man har som fotgängare är så mycket bättre än det som bilist, speciellt när det är mörker! Man ser nästan ingenting som bilist om du jämför med en gångtrafikant som kommit från en mindre belyst gångväg. Det har hänt flera gånger att jag märkt att jag borde stannat, men som tur var har fotgängaren gjort det. Är det jag som inte tar mitt ansvar? Utan att vara självgod kan jag säga NEJ! Det är snarare så att uppmärksamma bilister märker faran, dock möjligt för sent. I mina fall märker jag att jag borde ha stannat, medan andra bilförare hamnar i samma situation, men inte ens märker att de varit nära på att köra över någon.

Sen måste jag bara ge en spark i baken till vissa föräldrar som går med barnvagn på övergångställen. Att FÖRST gå ut med barnvagnen i vägen och SEN kolla efter bilar är IDIOTI! Jag fattar inte ens hur fan ni kan vara smarta nog att få fram en unge! Collin tar även upp en farmor som, när hon är på väg att sätta ner foten i vägen, tittar upp och bedömmer att bilen ska stanna... Detta är inte heller smart. Tänk på att vi bilister behöver ha lite betänketid. Det är inga små saker vi framför.
Ofta är det så att cyklister (då oftast yngre) bara cyklar rakt över övergångställen med motiveringen: "Jag har företräde, det har mina föräldrar sagt." Glada föräldrar när ungen inte kommer hem, bara för att han dragit ut mitt i vägen. Ett barn litar ju på sina föräldrar och frågar kanske inte "varför?" eller analyserar inte det man menar. Det ska visas (helst på plats) för att få rätt effekt.

Jag har själv varit med om att en kompis blivit påkörd av en bil då vi var ute och åkte moped. Det var ett äldre par som missade en högerregel. De kom i en nedförsbacke och tänkte inte på att de inte hade företräde. De körde på honom från sidan och han bröt ett ben i underarmen.
Grejen var att de klagade som fan på att vi inte bara kan köra ut sådär och att vi kom "i ett pärlband" efter varandra, så han kunde inte väja. Jag är så jävla glad att han fick fel i den frågan, för den gubben kan inte ha reagerat mycket i tid, utan tänkt att vi nog skulle stanna...

Vilket leder mig in på det att jag tycker man ska ha ålderskontroller i trafiken. Bättre kontroller och hårdare regler. Mer kollektivtrafik och mindre utsläpp - Bra bra. Jag har själv en släkting som blivit av med körkortet på grund av för dålig syn, plus en annan som egentligen inte borde ha körkortet kvar på grund av samma orsak. Det finns så många som verkligen inte kan framföra en bil, men som ändå får göra det enligt lag (då de har körkort). Trafikregler ändras också och de flesta av de äldre bilförarna har nog inte ens vetskapen om hur en rondell... Nä, förlåt - det heter ju Cirkulationsplats *host*... Hur som helst... Hur en sådan fungerar.

För många har körkort, det är för lätt att få körkort. Straffen är för låga och för få. Kontrollen av allt är för dåligt och för sällan. Mer kontroll = Mer personal behövs = Mer arbetstillfällen = Bra.

Nu har jag kluddrat ner en massa tankar. Jag hoppas att någon av er håller med mig... Annars är vi illa ute *blink blink*

2007-12-09 - Tenta på en söndag?

Japp, så var det dags igen! Tenta på en söndag!!! Helt otroligt att den inte kan lägga den på en vardag. Denna gång passade det i och för sig bra för min del, men det känns ändå inte kul att gå upp runt 07:00 på en söndag för att åka till skolan och vara stressad. (Jag är alltid stressad inför en tenta.) Nästa är hur som helst på en onsdag =)


Helgen har inte innefattat så mycket mer än plugg. Hade en tenta i torsdags också... Så jag har inte så värst mycket förhoppning på denna tenta, även om det kändes som om den gick bättre.


Nästa helg kommer jag få storhjärtat besök *blink blink* och så ska vi till mina kusiner och ha en "liten julafton". De är 13 (eller var det 12?) år och yngre, så en julafton måste man ha för dem också! =P
Ska träffa farmor och farfar också. Kommer nog bli väldigt trevligt, med mycket mat, prat och leenden.


Ikväll händer inte så mycket. Ska nog lägga mig strax efter 00:00 och sen är det måndag... Och inget att göra! Börjar nästa kurs på tisdag =) Namn: "Handelsteori med mikrotillämpning". Får se hur den blir...


Hoppas ni haft en trevlig helg! =)